FN fördömer NTF-ELCAC och uppmanar Filippinerna att upplösa enheten

6 min read

Den 23 januari-2 februari 2024 gjorde FN:s särskilda rapportör för åsikts- och yttrandefrihet, Irene Khan, ett officiellt landsbesök i Filippinerna för att undersöka situationen för rätten till åsikts- och yttrandefrihet i landet.

Som förberedelse för sitt besök inbjöd den särskilda rapportören civilsamhället, människorättsorganisationer, medieorganisationer, experter och andra intressenter att meddela insikter om någon av nedanstående frågor:

  • Nationell normativ ram: Nationella lagar, förordningar och policyer om åsikts- och yttrandefrihet, inklusive rätten till information, bestämmelser om desinformation och hatpropaganda, etc. och deras genomförande.
  • Mediernas frihet: Nationella lagar, förordningar och praxis när det gäller oberoende, frihet, pluralism och mångfald i tryckta och etermedier samt säkerheten för journalister och mediearbetare.
  • Frihet på internet: Lagar och praxis om digital kommunikation, integritet i samband med kommunikation, tillgång till digital kommunikation.
  • Yttrandefrihet för särskilda grupper: Yttrandefrihet för olika grupper, inklusive medborgarorganisationer, religiösa grupper, ursprungsbefolkningar och marginaliserade samhällen.

I sitt yttrande efterlyser FN-experten hållbara reformer för att förhindra hot mot och mord på aktivister och journalister

Hot, förtal och våld mot journalister och kritiska röster i Filippinerna har fortsatt under den nya regeringen, sade FN-experten den 2 februari.

"Tonen från den nya regeringen, tillsammans med dess beslut att inleda fredssamtal med rebeller och ett förnyat engagemang med det internationella samfundet, är positiva signaler, men att ta itu med de allvarliga och djupt rotade frågorna om mänskliga rättigheter kommer att kräva mer grundläggande och hållbara reformer", sade Irene Khan, FN: s särskilda rapportör för åsikts- och yttrandefrihet, i ett uttalande i slutet av ett 10-dagars besök i landet.

Khan noterade att många personer som är kritiska till statens politik, däribland människorättsförsvarare, förespråkare för social rättvisa, journalister, studenter, fackföreningsmedlemmar, företrädare för Igorot- och Lumad-samhällen, lärare, präster och nunor och andra utan grund stämplas som anhängare, rekryterare eller medlemmar av Filippinernas Kommunistiska Partis väpnade gren - Nya Folkarmén (CPP-NPA), vilket leder till ökade risker för de mänskliga rättigheterna.

"I många fall har rödmarkeringen följts av hot, olaglig övervakning, attacker eller till och med utomrättsliga avrättningar (mord)", sade hon. "Det skrämmer och hämmar yttrandefriheten och undertrycker legitim aktivism, journalistik eller kritik."

FN-experten uppmanade myndigheterna att offentligt fördöma så kallade rödmarkeringsmetoder och hålla tjänstemän ansvariga för eventuella överträdelser. Hon sade att ”den nationella arbetsgruppen för att få slut på lokala kommunisters väpnade konflikter” (NTF-ELCAC) - som inrättades av den tidigare regeringen - bör avskaffas, vilket möjliggör mer inkluderande fredsbyggande plattformar som involverar kvinnliga fredsmäklare och samhällen, som en verklig "hela nationen"-strategi för fred.

Khan tillade: "NTF-ELCAC tar inte hänsyn till de pågående utsikterna för fredsförhandlingar."

Den särskilda rapportören betonade att Filippinerna fortfarande är ett av de farligaste länderna i världen för journalister. Enligt officiella siffror från UNESCO har 117 journalister dödats i landet under de senaste 30 åren, varav 81 fall fortfarande är olösta.

"Att journalister dödas är den mest flagranta formen av censur", sade Khan. "Även om vissa åtgärder har vidtagits, är myndigheternas fortsatta misslyckande med att påskynda de rättsliga förfarandena ett slag mot kampen mot straffrihet och mot familjernas strävan efter rättvisa", sade hon.

"Resultaten från den interorganisatoriska kommittén för utredning av utomrättsliga avrättningar, påtvingade försvinnanden, tortyr och andra allvarliga kränkningars uppdrag att utreda olösta fall av politiskt våld är helt klart otillräckliga", sade experten. Hon rådde regeringen att överväga att inrätta en särskild åklagare för brott mot journalister och människorättsförsvarare.

Khan uttryckte också oro över det rättsliga ramverk som påverkar yttrandefriheten, vilket hon anser utgör en risk för journalisters och människorättsförsvarares säkerhet.

Den särskilda rapportören beklagade att 2020 års antiterroristlag innehåller en alltför bred och vag definition av terrorism, vilket gör den öppen för missbruk. Hon uttryckte också oro över att lagen om förebyggande av IT-brottslighet och strafflagen innehåller bestämmelser som kriminaliserar förtal. Hon efterlyste ett antagande av lagen om människorättsförsvarare, som för närvarande behandlas i representanthuset.

Khan träffade de unga häktade Mariel Domequil, Alexander Philip Abinguna och Frenchie Mae Cumpio i Tacloban-fängelset under sitt besök. "Alla tre har suttit fängslade i fyra år i väntan på att deras fall ska avgöras för terroristrelaterade brott som inte kan leda till böter", sade hon.

"Eftersom fördröjd rättvisa är förnekad rättvisa uppmanar jag relevanta myndigheter att antingen granska fallen och avfärda anklagelserna, eller åtminstone påskynda rättegångarna med full rättssäkerhet", sade experten.

Den särskilda rapportören uppmanade regeringen att fortsätta att ge FN en viktig och aktiv roll, att bidra till att säkerställa en smidig övergång och bygga förtroende med det civila samhället, i syfte att ta itu med straffriheten som en brådskande fråga.

Förutom Metro Manila besökte Khan även Baguio (Norra Luzon), Sebwo (Centrala Visayas), Tacloban (Leyte) och Davao (Mindanao). Demokratiska organisationer välkomnade henne och inledde demonstrationer och diskussioner om Khans besök till Filippinerna.

Även Khans kollega Ian Fry, FN:s särskilda rapportör om främjande och skydd av mänskliga rättigheter i samband med klimatförändringar, har rekommenderat att NTF-ELCAC skulle avvecklas [i november 2023], för att upprätthålla och försvara mänskliga rättigheter i samband med klimatförändringar. Precis som Khan träffade Fry olika demokratiska sektorer i landet.

"Jag träffade civila organisationer som berättade fruktansvärda historier om hur de behandlats", rapporterade Fry. "Och i min rekommendation till regeringen har jag föreslagit att de upplöser NTF-ELCAC eftersom det är uppenbart att (den) arbetar utanför sitt ursprungliga mandat." Han talade om hela samhällen som rödmarkerats och anklagelser om att "privata ekonomiska intressen driver NTF-ELCAC att göra detta."

 

Hampus
Hampus Cronander

You May Also Like

More From Author