Sjukvården brinner och politiker applåderar!

6 min read

När min mamma bröt höften och låg inne på sjukhus, så såg jag personal som kämpar trots låga löner och mindre bemanning. En underbar sjukvård har vi i Sverige som många i världen vill ta efter och ha samma modell, en sjukvård för alla. Men vad hände med vår sjukvård med tiden?

Den var bra och skulle utvecklas, men det skulle utvecklas åt fel håll!

All utveckling till en bättre sjukvård som är tillgänglig för alla vändes till något som bara blev sämre. Sjukvården blev sämre för patienter och personal. Men för ledningen och politiker blev det bra.

Vi har enormt duktig och kompetent personal som vi ska ta tillvara och inte få dem att fly. Med sparkrav, underbemanning och låga löner så kämpar ändå sjukvårdspersonalen med ett leende på läpparna. De är måna om våra medmänniskor och att de får den hjälp de behöver. Trots deras låga löner brinner deras hjärtan för att hjälpa andra. Och det är just det jag ser när jag sitter på sjukhuset med min mamma. Söndersliten och stressad personal som kämpar för att vi ska må bra och ha det bra. Varför kan vi då inte ge personalen vad de förtjänar, vad de vill ha!

Högre löner och bättre bemanning och mer vila för återhämtning – det är är vad vi borde ge till vår underbara personal inom sjukvården. Alla de som bemannar våra sjukhus – sjuksköterskor, läkare, undersköterskor, lokalvårdare, etc – en del av sina liv för att vi ska få hjälp dygnets alla timmar när vi behöver dem. När det sker en olycka eller vi blir sjuka står de redo att ta emot oss, med en tröstande famn och kunskap får dem oss friska. Varför kan ingen höra dem när de ropar och säger ifrån att det inte längre går?

Vi kan inte säkerställa patientsäkerheten med dessa sparkrav och underbemanning. Varför hör inte makthavarna sjukvårdspersonalen när de säger att de är slitna och trötta? Varför hjälper de inte dem? Varför läggs inte pengarna på dem?

Jag vill se en utvecklande sjukvård en sjukvård som alla vinner på men först och främst ska vår personal ha det bra och få det de behöver. Får de sämre löner, sämre scheman, sparkrav som leder till underbemanning, förlorar vi den bästa sjukvårdspersonalen – de som sitter på en väldigt god kunskap för att vi ska kunna utveckla sjukvården och förstärka den.

Vi behöver fler kompetenta läkare som stannar kvar i Sverige, vi behöver våra sjuksköterskor och undersköterskor så att de får sjukvården att gå runt. Vi behöver öppna fler sjukhus runtom i Sverige som kan stärka kommuner och regioner. Vi har många människor som är sjuka och som behöver hjälp, det är nu vi ska stärka sjukvården och göra den bättre för alla. Vi kan inte ha en lång väntan för patienter för det riskerar liv, vi kan inte ha sjuksköterskor som måste prioritera mellan människor. Ju snabbare en patient får vård, desto mer kortar man ner deras återhämtningstid.

Nu är det ofta en lång väntan för många på akuten, på vårdcentraler, osv, och detta gör att statusen försämras och många blir sjukare så det tar längre tid för en person att komma ut i samhället igen och jobba. Ingen vinner på detta, personalen mår alltmer sämre på deras arbetspass, patienter blir tröttare och sjukare och samhället förlorar mycket. Men någon vinner på detta? – Jo, politiker som sitter i ledningen har vunnit mycket på detta, de tar pengar ifrån dem som behöver och lägger dem på något annat.

När du, Jimmie, Ulf, Ebba och Johan, pratar om sjukvården nästa gång så gör en månads praktik inom sjukvården för att få en uppfattning vad vi pratar om när vi höjer våra röster och säger det inte går mer!

Många dör p.g.a. att de skickas hem för att de inte får vård i tid, och det skyller jag vår regering och politiker i regionerna för – ni som har minskat på personal och stängt ner sjukhus runtom i vårt land. Ni kunde ha räddat liv med en bättre politik inom vården, istället prioriterar ni att gynna kapitalisterna. Region Skåne är ett exempel där vården har gått ner i diket, och vem sitter och bestämmer inom sjukvården i region Skåne? - Det är Moderaterna & co som styr Region Skånes sjukvård.

Ja, många klagar, men när ni röstar nästa gång, så tänk er för hur ni röstar, för just nu har Moderaterna styrt er sjukvård och fått den att krascha och förstöras.

Ni har skadat en sjukvård i Sverige som skulle stärka Sverige och förstärka vår modell inte försämra den. Ni har drivit bort kompetenta läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som har det bättre i våra grannländer.

Grattis, regeringen, ni lyckades med att misslyckas med er politik inom vården.

Till alla er läkare, sjuksköterskor och undersköterskor:

Tack för att ni finns, tack för att ni kämpar för oss.

Tack för era fina bemötande trots pressen ni får från ledningen och politiker.

Jag hoppas att vi kan ge er det stora tacket en dag tillbaka genom att genomföra det ni vill se inom sjukvården.

Jag är en kvinna som står på er sida och vill säga: Ge inte upp, vi är många som vill se er få de lönelyft ni behöver, bättre arbetsscheman och inga sparkrav som har lett till underbemanning.

Jag är en av kvinnorna som vill se en sjukvård för alla.

Laila Khalidy

Laila Khalidy

You May Also Like

More From Author